handdator

Visa fullständig version : RIKSDAGSBESLUT: Kommunerna ska rapportera när de låter bli att ge stöd till personer med funktionshinder


Riksdagsroboten
2008-02-21, 07:45
Många människor har funktionshinder. De människor som har svåra funktionshinder får stöd och hjälp så att de kan leva som andra människor. Det har de rätt till enligt en lag som heter lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Kommunerna och landstingen ska betala för stöd och hjälp till människor med svåra funktionshinder.
Regeringen har undersökt hur det fungerar efter att kommunerna och landstingen har beslutat att en person med funktionshinder ska få stöd och hjälp. Regeringen har kommit fram till att personer med funktionshinder ofta måste vänta på att få den stöd och hjälp de har rätt till. Det är inte bra.
Kommunerna och landstingen ska därför börja rapportera när de har sagt ja till stöd och hjälp till en person med funktionshinder men har låtit bli att ge stöd och hjälp inom tre månader. Kommunerna och landstingen ska rapportera till länsstyrelsen, kommunens eller landstingens revisorer och fullmäktige. Kommuner och landsting som låter bli att att ge stöd och hjälp som de har sagt ja till kan dessutom tvingas betala en avgift.
På det här sättet ska personer med funktionshinder kunna känna större trygghet och säkerhet att bli rättvist behandlade av kommunerna och landstingen.

Läs mer på Riksdagens hemsida... (http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=11015&id=3690&rm=2007/08)